Foto Stephen James Martin

sneeuwpoppen

Wil je meer dan 10.000 sneeuwpoppen zien?

Dan moet je even naar Sapporo. Nou ja, even…

Deze grote stad ligt in het noorden van Japan. Ieder jaar in februari vieren ze het Sapporo Sneeuw Festival. Het is de enige plaats op de wereld waar zoveel sneeuwpoppen bij elkaar staan.

Iedereen die de stad bezoekt mag een sneeuwpop maken. Ieder jaar willen ze hun eigen wereldrecord voor de meeste sneeuwpoppen verbeteren.

Wat vind je? Zullen we dit in onze eigen park of tuin gaan organiseren?! Dat zou nog eens cool zijn! O ja, er moet dan wel sneeuw liggen…

Ken je de film Frozen?

Nu ik de film heb gezien hoop ik zó dat het nog gaat sneeuwen!

In Frozen speelt Olaf de sneeuwpop! Hij is de favoriet van de kinderen in de zaal. Het stukje waarin Olaf over de zomer droomt is erg grappig. Olaf zingt dan: “ … Mijn sneeuw warmt zich aan het zand, oppassen dat mijn neus niet verbrandt!”

Kristoff, een stoere berg jongen, zegt dan de hele tijd: “Iemand moet het hem vertellen…”. Olaf heeft namelijk geen idee wat er met hem zal gaan gebeuren als de zon gaat schijnen…

Olaf is gemaakt van drie sneeuwballen. Hij heeft een heel groot hoofd, bijna net zo groot als zijn hele lijf. De onderste sneeuwbal noemt hij zijn “billen”.

 

Zelf een sneeuwpop maken

Ik heb er echt zin in!

Sleetje rijden en sneeuwpoppen maken!

Wil je zelf een sneeuwpop maken? Eentje die anders is dan anderen? Kijk dan even naar het stripje Stinks onderaan deze pagina.

Het belangrijkste materiaal is natuurlijk sneeuw. Poedersneeuw werkt niet. Je moet kleefsneeuw hebben om een stevige sneeuwbal te kunnen maken.

Eerst maak je een kleine ronde bal van sneeuw en die rol je over de grond door de sneeuw. Je zult zien dat de bal steeds groter wordt. Als je drie grote ballen hebt gerold, stapel je ze op elkaar. Daarna kun je de sneeuwpop aankleden.

 

Wat als het niet sneeuwt?

Sneeuwpop tekenen

Als er geen sneeuw ligt, kun je een sneeuwpop tekenen. Gebruik Olaf of de sneeuwpoppen in Stinks als voorbeeld om na te tekenen.

Sneeuwvlok tekenen

Of nog leuker: bekijk een sneeuwvlok van dichtbij en probeer deze te tekenen of te fotograferen.

Bekijk hier sneeuwvloktekeningen- en foto’s en lees  meer over sneeuwvlok wetenschappers!

Tekening van Olaf door Nienke Dekker, 12 jaar

De verschrikkelijke sneeuwman

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Verschrikkelijke Sneeuwman.

In Nepal wordt hij Yeti genoemd. Mensen die hem hebben gezien zeggen dat hij op een aap lijkt van ongeveer 1.20 m, met diep liggende ogen, een puntig hoofd en grijs haar.

Een Britse professor heeft haren bestudeerd die zijn gevonden in het Himalaya gebergte. Hij zegt dat de Yeti een kruising is tussen bruine beren en afstammelingen van de oeroude ijsbeer.

De schedel van de Yeti in het Tibetaanse klooster is helaas niet echt. Hij is door de monniken gemaakt van geitenhuid.

 

Yeti schedel in Tibetaans klooster, foto Nuno Nogueira

Zonder titel

De smeltende Sneeuwman van Gé Karel

Gé Karel van der Sterren heeft een atelier in Amsterdam Oost. Hij heeft deze sneeuwpop geschilderd.

Zijn sneeuwpop kijkt niet zo vrolijk als Olaf. Zijn ogen glijden naar beneden. Samen met zijn mond, een hangende grasspriet, geven ze hem een trieste uitdrukking. Hij heeft een kroon van takjes.

Had de pop armen? Zijn ze gesmolten? Zijn onderkant is in ieder geval wél aan het smelten. Hij hangt een beetje. Om hem heen hangt een groene waas.

De achtergrond lijkt op bruine aarde. Er is ook veel oranje. En is dat een kerncentrale in de verte? Deze is groen, net als de waas rond de sneeuwpop. En wat is dat hoopje sneeuw waar iets uitsteekt? Met een moeilijk woord kun je het een “apocalyptisch landschap” noemen. Een landschap waar je een beetje angstig van wordt als je er te lang naar kijkt.

 

Zonder Titel, Gé Karel van der Sterren