V(@_@)V

Waarom ben ik achtergelaten?

Het was zomer en heel warm. Ik had een drinkbakje maar dat was leeg. Een man kwam voorbij. Ik verstopte mij. Hij maakte leuke geluidjes. Hij rook lekker. Ik was zo blij.

Ik mocht zijn gezicht en zijn handen likken. Ik laat hem nooit meer alleen. Ik woon bij  hem. En ook in Amsterdam. Ik hou erg van slakken en muizen. Maar die mag ik niet eten. Ik heb een schaap.

Foto’s Tatí, Connie

Aankomst in mijn nieuwe huis

Eindelijk veilig

De dag dat ik gevonden was, had ik nog geen mandje. Ik kreeg toen een doosje. Ik ben meteen gaan slapen. Eindelijk veilig! De dag erna ben ik officieel op de foto gezet.

Ik ren graag rond in het weiland met mijn bal. Twee dagen erna gingen we op reis naar opa en oma in Zeeland. Op reis lig ik het liefst op schoot.

Ik ben bang in het donker

Donker is eng

Het engst is in het donker wakker worden in je eentje. Geen moeder, geen broertjes en zusjes… Ik ga dan heel hard piepen. Als dat niet helpt, kef ik het hele huis bij elkaar. Net zo lang tot er iemand komt. Meestal duurt dat niet lang.

Mijn baasjes kijken dan niet blij. Zo uit bed. Toch krijg ik knuffels en gaan ze met me naar buiten. Ik doe dan een plasje. Ook als ik eigenlijk niet moet. Ik wil ze niet het gevoel geven dat ze voor niks uit bed zijn gekomen.

Ze blijven dan bij me tot ik weer slaap. Als ik dan weer wakker word is het meestal al licht. Iedereen is op en het hele huis ruikt naar ontbijt. Leuk!

Eerst ging ik naar een dame in een witte jas

Ik kreeg een prik en een chip

thuis kreeg ik speeltjes

Met mijn favoriete speeltje! Een bloempot!

Ik hou het meest van een bloempot

De dame met de witte jas

In Amsterdam was ik bij een dame in een witte jas. Zij zei: ‘Ach, hoe kunnen ze nou zo’n lief hondje achterlaten in een sloot?’ Toen prikte ze me. Ik piepte heel hard. Eerst zeggen dat ik lief ben en dan prikken. Nou zeg.

Nu kan ik niet meer ziek worden. In mijn nek heeft ze een chip verstopt. Dat voelde ik niet. Zo kan ik gevonden worden.

Thuis heb ik een stokje, een bloempot, een schaap, een octopus en een giraf. Ik vind de bloempot het leukst. Daarna het schaap.

Doberman en chihuahua

Ik slaap in een bench met mijn giraf en een oude sok. Als ik moet plassen word ik wakker. Dan komt Connie me halen. Zes keer per dag ga ik naar het park.

Ik zie daar Bagger, Caesar, Sjakie, Basje en Joy. Joy is een grote ruige pup en komt uit Chili. Basje komt uit Portugal. Net als ik zijn ze achtergelaten en gevonden door lieve mensen.

Ik denk dat mijn mama een dobermann en mijn papa een chihuahua is. De dame met de witte jas zegt dat mijn mama of papa een Jack Russell of dwergpinscher is.

Connie zegt dat ik een Zeeuws strandjuttertje ben. Wat denk jij?

Honden? Wie zijn wij?

Waren wij altijd hond?

waar stammen wij van af?

Er zijn wilde honden in Afrika en Zuid-Amerika, maar dat is heel verre familie. Zoiets als een achter-achter-achterneefje dat je nooit hebt gezien of mee hebt gepraat.

Nee, wij Europese honden stammen af van de wolven. Dat begon erg lang geleden, ongeveer twintigduizend jaar.

Mensen woonden nog niet in huizen maar trokken rond. Ze hadden speren en pijl en bogen en sliepen rond kampvuren.

Ze gooiden botjes en kluifjes en stukken huid en ander etensafval van de jacht naar de wolven. Wolven kwamen toen nog overal voor. Op die manier bleven de wolven in de buurt van mensen en werden langzaam tam.

Gevaarlijke dieren

Je vraagt je af waarom mensen de wolven in hun buurt wilden, wolven zijn toch gevaarlijk? Ja, dat zijn ze.

Maar lang niet zo gevaarlijk als de luipaarden, leeuwen, sabeltandtijgers en hyena’s en beren die toen nog overal voorkwamen. Ook in Europa.

De wolven die in de buurt van mensen bleven, in de hoop op een lekker kluifje, merkten de komst van de echte griezels veel eerder op dan de mensen zelf. De wolven zetten het dan flink op een huilen.

Het hele kamp werd dan wakker. En dat was precies wat de mensen wilden in ruil voor wat botjes en kluifjes. Zo is het begonnen.

Al snel werden de jonge wolfjes al tammer en tammer. En dat werden wij, herdershonden en husky’s. Daarna zijn de mensen ons in allerlei soorten en maten gaan kruisen en kweken.

Niet altijd even geslaagd, maar we doen het ermee.

Twee wolven

Wolven, Foto Ralf Κλενγελ, Flickr CC lic.

Het einde van het verhaal

Ik heb oortjes!

Welke dieren hebben grote oren? Tatí heeft best grote oortjes voor een klein hondje. Lees meer over grote oortjes bij kleine dieren, mega oren en lieve flappers.

De ‘Als pup achtergelaten in een sloot’ pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 180 in augustus 2015.