Foto witte neushoorn, Pim GMX, Flickr CC

Tot hoe ver kun jij tellen?

Zeldzame dieren die op één hand te tellen zijn

Tot hoever kun je eigenlijk zelf tellen? Tot vierendertig? Tot honderd? Tot honderdvijftig?

Al kun je maar tot tien tellen dan zijn er zat soorten die ook jij helemaal kan tellen. Zo slecht gaat het met heel erg veel dieren.

 

Witte neushoorn

Kun jij alle witte neushoorns tellen? Dat hangt er vanaf of je tot twee kunt tellen…

Er zijn namelijk op de hele wereld maar twee witte neushoorns in leven. Hoe kan het dat er maar zo weinig zijn? Vijftig jaar geleden – dus toen je opa en oma jouw leeftijd hadden – waren er nog vijfhonderd. Ze zijn vermoord door mensen. Die zagen hun hoorns er af, malen ze fijn en verkopen het poeder in China. Dat brengt daar veel geld op.

Er zijn dus nog twee neushoorns maar eigenlijk zijn ze al uitgestorven. Hoe kan dat? Simpel. Die twee neushoorns zijn meisjes. Alle mannetjes zijn dood. Het laatste mannetje overleed in 2018. En al waren er nog wel mannetjes dan nog zou het niet gaan. Want alle twee die meisjes kunnen geen kleintjes krijgen. Toch zijn biologen heel hard bezig met een reddingsactie.

 

Fokprogramma

Van twee tot drie tot …

Ze hebben eitjes van de twee meisjes genomen. En van de laatste levende mannen is voor hun dood zaad afgenomen en dat is ingevroren. En dat zaad is nu ontdooit en gebruikt om die eitjes te bevruchten. En die bevruchte eitjes van die twee neushoorn meisjes zijn in twee vrouwtjes neushoorns van een andere soort gedaan.

Wetenschappers zijn overtuigd dat er uiteindelijk nieuwe kalfjes geboren zullen worden. De eerste over drie jaar. Nog steeds niet wat je noemt een flinke kudde.  Maar zo willen die biologen doorgaan tot het er weer een paar honderd zijn.

De vraag is of dat lukt. Dat stropen gaat nog steeds door. En als er over een jaar een enge nieuwe neushoorn ziekte uitbreekt zijn ze alle vier dood en is de soort voorgoed verdwenen. En daarom denken veel mensen dat de witte neushoorns eigenlijk al uitgestorven zijn, ook al zijn er nog twee of misschien binnenkort vier.

Toughie was helemaal alleen op de wereld

Een boomkikker uit Panama

Jammer genoeg zijn er meer diersoorten die je op één vinger kunt tellen.

 

Foto Toughie, Brian Gratwicke, Wikipedia CC

zeldzame kikker

Toughie

Rabbs franje-potige boomkikker

Toughie was een flinke kikker genoemd de Rabbs franje-potige boomkikker. Hij was de allerlaatste. Even bij stilstaan, graag. De allerlaatste! Dat moet wel het eenzaamste beestje van de wereld zijn geweest.

Die laatste woonde in de VS in een botanische tuin. De soort kwam voor in een uithoek van Panama tot er een schimmelziekte was en ze allemaal doodgingen. Dus die is niet door ons uitgeroeid, zou je denken. Maar het kan zijn dat die schimmelziekte er is omdat het klimaat opwarmt.

Zelfs van een paar graden warmer over een wat langere tijd kun je onverwachte nieuwe schimmels en ziektes krijgen.
Dus wie weet zijn wij het weer. Rotmensen!

Laatste eenlingen

De Yangtze zachte-schild schildpad

Nog drie in leven

De Yangtze is een heel erg vervuilde rivier in China en de Chinezen houden erg van zachte-schild schildpaddensoep dus je snapt wel waarom het er maar drie zijn.

Het Hula geverfde kikkertje

Nog tien

Kwam alleen voor in een moeras in Israël. Dat moeras is gedempt en ze stierven uit. Oh, nee. Toch net niet. Er bleken er in een vergeten hoekje nog tien te zitten…

Foto zachte-schild schildpad, J. Maughn, Flickr CC

einde verhaal

Tasmaanse buidelwolf

Mijn lievelings uitgestorven dier is de Tasmaanse buidelwolf. Het is een dier dat pas zo kort geleden is uitgestorven dat er nog foto’s van zijn en zelfs films.

Deze pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 216 in augustus 2020.