Die auto bleef maar toeteren

Dat was gek

Vorige week stond ik in de tuin toen in de verte op de weg een auto toeterde. Meteen toeterde er nog een. Achter me. Dat was gek. Er is bij ons maar een weg en achter me heb je alleen tuin en weilanden.

Geen weg. En die auto bleef maar toeteren. En wat nog gekker was: die auto leek wel ergens boven in een boom te toeteren.

Ik dacht toen pas aan een vogel. Een vogel die ik niet kende en die toeterde in plaats van floot.

Ik haalde snel een verrekijker en zag, boven in een boom, een… spreeuw? Ik zag hem zijn snavel opensperren… toettoet! Ik dacht altijd dat spreeuwen nogal suffe vogels waren die met zijn duizenden vanuit de bomen op het Leidseplein alle terrastafels onder poepen. En verder vliegen ze in troepen van soms wel een miljoen.

Elke spreeuw is een artiest

in het nadoen van geluiden

Je vermoed niet dat elk exemplaar van de enorme groep een artiest is. Want dat zijn spreeuwen dus. Artiesten in het nadoen van geluiden. Net nu ik dit zelf heb gehoord lees ik in de krant over een spreeuw die reizigers voor de gek houdt.

Een spreeuw op het Centraal station van Rotterdam houdt reizigers voor de gek. Als een trein langs het perron aan het remmen is, imiteert die spreeuw het geluid van deuren die opengaan. En dat nog voor de trein stilstaat. Gevaarlijk!

Er zijn nog geen slachtoffers, geloof ik… En op het station in Amsterdam is een spreeuw die het geluid van een rollende koffer nadoet. Er schijnt zelfs een spreeuw te zijn geweest die voetbalwedstrijden in de soep liet lopen omdat hij het fluitje van de scheidsrechter nadeed. Je ziet het al voor je: boze voetballers omringen scheidsrechter. Geschreeuw. Geduw. Klappen.

Veel vogels doen het zingen van andere vogels na

Vaak valt dat niet op…

Toettoet! Foto spreeuw: Kentish Plumber, Flickr CC Licentie

Dieren die geluiden nadoen, spreeuw

Bosrietzangers doen het getjilp van grasmussen na

Grasmussen op hun beurt imiteren zwaluwen. Spreeuwen doen koolmezen na. Ook roodborstjes doen koolmezen na. Vlaamse gaaien doen spreeuwen na. Spreeuwen doen vlaamse gaaien na.

Vaak valt dit niemand op want als je in het bos ergens een vlaamse gaai hoort denk je niet dat het een spreeuw is die hem nadoet

o(^▽^)o

Waar is dit eigenlijk allemaal goed voor. Wat heeft een vogel aan zo’n talent?

Neem spreeuwen. Ze kunnen perfect het geluid van een buizerd nadoen. Als ze dus in een boom zitten en een hongerige buizerd cirkelt om die boom, kunnen ze die buizerd laten geloven dat er een andere buizerd in de buurt is en dat brengt zo’n roofvogel in verwarring.

Die roofvogel gaat nu zijn concurrent zoeken en vergeet die spreeuw. En als je eenmaal zo’n talent hebt kun je er ook andere, leuke dingen mee doen zoals reizigers voor de gek houden.

Net als wij. We leerden hard te lopen om leeuwen te ontsnappen en nu gebruiken we dat talent om te voetballen.

Menura novaehollandiae

is de latijnse naam voor liervogel

Er is een vogel in Australië die wel de wereldkampioen geluiden nadoen is. Er zijn allemaal grappige verhalen over de liervogel. Net als onze vogels doet de liervogel andere vogels na. Maar dat is pas het begin.

Liervogel Ryan Wick, CC licentie Flickr

Vogels die geluiden nadoen, de liervogel

De liervogel

Net als spreeuwen kunnen ze toeteren als auto’s. Maar ze kunnen ook kettingzagen van houthakkers nadoen. En zelfs het geluid van een kettingzaag die wordt aangetrokken en niet meteen start. En niet alleen getoeter van auto’s maar ook het starten, gasgeven, wegrijden, en ga zo maar door.

Waarom doen ze dat? Wanneer jij als meisje uit de mond van je geliefde het geluid van een motorzaag hoort, ren je hard weg. Maar voor een vrouwtjes liervogel is dat anders, die vindt dat heel aantrekkelijk.

Geweerschoten nadoen

Het zijn mooie, grote vogels die vaak gefotografeerd worden en het zal je dus niet verbazen dat ze het geluid van een camera nadoen, het klik-klik van de sluiter.

Ook kunnen ze feilloos geweerschoten nadoen, zo goed dat mensen zich plat op hun buik laten vallen omdat ze denken dat er op ze geschoten wordt.

Vogels die geluiden nadoen, de liervogel

Foto Kim Waring, CC Licentie Flickr

Liervogel geluiden

YouTube: de leukste Liervogel video

Spreeuwen geluiden

YouTube: Spreeuwen op Rotterdam Centraal

einde verhaal

Welke geluiden kun jij goed nadoen?

Hoe erg is nat voor vogels

Mensen houden er niet van. Veel dieren houden ook niet van nattigheid. Maar hoe zit het met vogels? Hoe vinden zij het om nat te zijn? Over kletsnat, kleddernat en zeiknat

De geluiden nadoen pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 217 in oktober 2020.