Foto Tyrannornis, Speculative Evolution, Charlie 1022, CC-BY-SA

veranderen dieren in de toekomst?

Maar waarin veranderen ze dan?

worden ze groter, kleiner, liever of gevaarlijker?

 

Heel lang geleden

Zeventig miljoen jaar geleden waren er heel andere dieren dan nu. Het was de tijd van de dino’s. Er waren wel al zoogdieren maar dat waren heel kleine rat-achtige beestjes.

Hoe het begon zeventig miljoen jaar geleden

Uit al die kleine beestjes zijn olifanten ontstaan en walvissen en …

Een miljoen jaar geleden waren er nog grote vleesetende loopvogels maar die zijn uitgestorven. En over een miljoen jaar? Als dieren altijd maar veranderen lijkt het logisch dat er over een miljoen jaar heel andere dieren zullen zijn dan nu. Hoe zouden die eruit kunnen zien?

Heel veel dieren zijn bezig uit te sterven dus hun nakomelingen zul je over een miljoen jaar niet tegenkomen. Maar er zijn ook dieren die het het nu heel goed doen. Ratten bijvoorbeeld. Die zijn dank zij mensen met hun schepen over de hele wereld verspreid, tot op de verste afgelegen eilanden.

En duiven doen het goed. Ook in de meest vieze binnensteden scharrelen ze gezellig rond. En kakkerlakken. Die vinden een wereld vol troep en afval helemaal niet erg.

hoe gaat het verder?

Dus waarin veranderen ratten en duiven in een miljoen jaar?

Omdat veel roofdieren zoals tijgers uitsterven, kun je een vleesetende duif verwachten, misschien wel zo groot als een kalkoen. Met een grote kop en een snavel als een arend.

Waarschijnlijk zal die roofduif niet vliegen. Net als veel duiven nu al nauwelijks meer wegfladderen als je langs ze loopt. Hij zal hard kunnen lopen achter toekomstige konijntjes aan.

En misschien worden ze wel zo groot als struisvogels met een kop als een paard en een vreselijke snavel, en in dat geval rennen ze achter herten aan en wilde zwijnen (als die er dan nog zijn…).

dieren in de toekomst

Foto oog duif, Phil Fiddyment, Flickr CC licentie

Waarin veranderen ratten in een miljoen jaar?

Jammer dat we er zelf niet zullen zijn om al die nieuwe dieren te zien…

Schattig ratje? Foto: Jack Berry, Flickr CC Lic.

hoe veranderen ratten

Veranderen ratten?

Ratten houden van water. Het zou best kunnen dat er een waterrat komt.

Een waterrat die nooit meer aan land komt en flippers krijgt in plaats van zijn poten.En als die het goed doen kunnen ze ook best groter worden dan ratten nu zijn. Robben en zeehonden en walvissen stammen ook af van zoogdieren die ooit op het land woonden. Dus over een miljoen jaar zwemmen er misschien wel grote zeeratten rond die op zalm jagen.

Of er zijn snelle, gulzige walvisratten die een hele haai opeten. Ook op het land kunnen ratten veel groter worden. Vooral als er door rampen en oorlogen veel minder mensen zijn. Ratten zo groot als honden die in troepen jagen, brrrr…

En vleermuizen?

En hoe vleermuizen er over een miljoen jaar uitzien… slik.

Ze mogen best een beetje veranderen, vind ik, zolang ze maar niet heel erg groot worden en van mensenvlees gaan houden.

En vleermuizen zouden best ook flink kunnen veranderen. Er zijn er nu al heel veel van, ook al zie je ze maar zelden. Er zouden grote vleermuizen kunnen komen, met vleugels van anderhalve meter of zo. Die als albatrossen over zee vliegen op de wind.

Ze zenden een heel hoog schril geluid uit en dat kaatst terug op de golven en zo weten ze of ergens vis aan de oppervlakte zit. Dat zelfde doen ze nu tussen de bomen om insecten te lokaliseren. Het heet echo-lokatie.

Gigapterus tropospherus,  mega-vleermuis van de toekomst

Gigapterus tropospherus, Speculatieve evolutie, de reuzen vleermuis van de toekomst door Rtrifunovski, CC-BY-SA

Speculatieve Evolutie

Mega vleermuis

Vertaald in het nederlands van de engelstalige website Speculative Evolution. Op deze website kun je de meest griezelige, fantastische, grote, geweldige dieren van de toekomst vinden.

Het lichaam is bedekt met een bruin vlies dat min of meer bestand is tegen de seizoenen. De extra grote vleugels maken het mogelijk om over lange afstanden te glijden.

Ze zijn robuust en doorschijnend en uitgerust met zonnecollectoren die donkere vlekken vormen. Deze zonnepanelen zijn gemaakt van melanocyten, cellen die normaal gesproken de huid, het haar en de veren van gewervelde dieren pigmenteren, en die overdag zonne-energie opslaan om dit ’s nachts of wanneer het dier op zeer grote hoogte vliegt te gebruiken.

Ten slotte is de binnenwand van de oren bedekt met overgevoelige sensorische cellen. Deze cellen zijn afgeleid van de cellen die onze vleermuis gebruikt voor hun echolocatie en zorgen ervoor dat het dier de warme luchtstromen over lange afstanden kan detecteren.

 

einde verhaal

Kunnen dieren zwemmen?

De meeste dieren kunnen, net als wij, niet zover zwemmen. Er zijn uitzonderingen. IJsberen kunnen wel een paar honderd kilometer zwemmen, als het moet.

De pagina over ‘Veranderen’ verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 234 in maart 2023.