Kan een leeuw overleven met een handicap? Foto Russ, Flickr CC Lic.
kat met wiebelpas gered door dierenarts!
Overleven met een handicap
Hoe overleven een hinkende leeuw, een lynx met 1 oog en een poes met wiebelpas?
Huisdieren
Kunnen dieren met een handicap leven of overleven?
Een hamster met een lam pootje omdat hij heeft klem gezeten in zijn molentje kan zonder problemen heen en weer hinken tussen z’n waterbakje en z’n voerbakje.
Het maakt dus erg veel uit of we het hebben over wilde dieren of huisdieren.
Wilde dieren met een handicap
Wilde dieren hebben elke spier en al hun ogen en oren en voelsprieten nodig om te overleven.
En vooral hun hele neus. Een leeuw die een rottrap van een olifant krijgt en levenslang hinkt is niet meer snel genoeg om een antiloop in te halen. Hij kan nog wel vanuit een hinderlaag op een smakelijke dikke toerist springen.
En je ziet dan ook vaak dat gehandicapte leeuwen menseneters worden omdat wij zo makkelijk te vangen zijn.
Maar als er in een echt wild gebied geen mensen zijn zal de leeuw langzaam verhongeren.
Af en toe vindt hij misschien nog een nest eieren of een pasgeboren hertje maar dat is niet genoeg. Hij gaat domweg veel sneller dood dan een gezonde leeuw.
Soort handicap
Veel hangt natuurlijk af van het soort handicap.
Een dove leeuw kan nog heel goed een antiloop besluipen en met een snelle sprint vangen. Maar hij hoort niet achter hem die kwaaie mannetjesolifant tetterend aan komen en dat kan gevaarlijk zijn.
Maar wat denk je? Kan een wild dier met één oog overleven? Lees hieronder meer over hoe Bob, de lynx met één oog, zich weet te redden.
Een wild dier met 1 oog
met de naam Bob
Connie kon het niet laten te photoshoppen
Bob de 1-oog kat
In Amerika leven bobcats. Dat is een kat zo groot als een herdershond. Hier heten ze lynx.
Er is een bobcat met één oog die vooral leeft van het vangen van meeuwen op het strand. Hij doet dat erg goed. Er lijkt geen verschil met een gezonde bobcat.
En hij doet het op de volgende manier. Hij sprint naar een meeuw. Die meeuw vliegt op.
De bobcat springt onverwacht hoog op, wel tot twee meter. Hebbes! Ik denk dat hij vooral meeuwen vangt omdat ze vrij laag wegvliegen. Andere vogels vliegen stijl omhoog. En ik denk dat de bobcat ze ook met één oog goed boven zich ziet vliegen. En dan zijn verbluffende sprong doet.
Misschien dat deze halfblinde bobcat met zigzaggende konijnen of zigzaggende herten veel meer moeite heeft. En dat je hem daarom bijna altijd op dat strand ziet. Je moet ook wel slim zijn om met een handicap te overleven.
MaBelle de wiebelpoes
MaBelle voelt zich niet anders, maar haar baasje vond van wel…
Dit is een foto van MaBelle na een half jaar medische zorg. Foto Connie Dekker.
MaBelle valt vaak om
Gehandicapte huisdieren hebben het veel makkelijker. Nou ja, niet overal.
In Spanje en Zuid-Italië en Turkije en veel andere landen worden jachthonden die mank zijn vaak afgemaakt door hun jagersbaasje. Of mensen laten ze achter in een bos.
Of… wijzelf hebben sinds kort een nieuwe poes. Ze heet MaBelle (spreek uit: Maa-bell). MaBelle is een WIEBELPOES
WieBelle ehhh….Mabelle is vanaf haar geboorte gehandicapt. Het is een handicap die ‘wobbly kitten syndroom’ wordt genoemd. In het Nederlands is dat zoiets als ‘wiebelende kat aandoening’. Ze heeft niet erg veel evenwichtsgevoel.
Ze valt nogal vaak om. Als ze omhoog kijkt valt ze achterover op haar ruggetje. Als ze loopt strekt ze haar pootjes erg ver recht vooruit en dan pas naar beneden. Dat ziet er heel deftig en parmantig uit.
Als ze eet doet ze eerst haar kopje omhoog en gooit het dan voorover in het bakje. Daarom heeft ze een bakje waar haar hele snoet in past. Je snapt wel dat ze een nogal slordige eter is.
Ons hondje Tati zit dan likkebaardend toe te kijken als de brokjes van MaBelle alle kanten uit vliegen.
MaBelle gered!
MaBelle is gered door de dierenarts. De liefste dierenarts van de wereld.
MaBelle heeft drie jaar bij een poezenvrouw gewoond die twintig katten heeft. Ze werd niet goed verzorgd. Dus ze leed aan allerlei kwaaltjes. Die mevrouw wilde MaBelle laten afmaken door de dierenarts. Terwijl MaBelle zelf geen erg heeft in haar handicap en ze er gewoon oud mee kan worden. Erg, hè?
De dierenarts weigerde dat gelukkig. Zij heeft alle kwaaltjes en narigheden bij MaBelle verzorgd en zo werd MaBelle weer gezond. Behalve het wiebelen natuurlijk. Maar dat is een handicapje, geen nare ziekte ofzo. De verpleging van MaBelle duurde een half jaar. In dat half jaar heeft MaBelle bij de dierenarts in een kooitje gewoond. Ze mocht ook vaak loslopen in de praktijk of in de tuin.
Niemand wilde haar hebben. Tot wij haar zagen. We moesten zo om haar lachen. Ik vind haar erg leuk en erg lelijk en Connie vindt haar erg leuk en erg mooi.
einde verhaal
Vertel het MaBelle!
Heb jij een dier met een handicap? Vertel het Lieve MaBelle!
De pagina over ‘Dieren met een handicap’ verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 202 in augustus 2018.