Hebben honden lol?

Als je een hond achter een bal ziet aanrennen of naar een frisbee ziet springen zul je niet gauw “nee” zeggen, denk ik.

Of zie het hondje Tatí eens met een bloempot spelen, die ketst alle kanten op.

Hebben poezen lol?

Als je twee jonge poesjes ziet spelen denk je ook, die hebben een hoop lol! Of als je een kleine gorilla over de kop ziet rollen. Nou ja, noem maar op. Maar dat zijn dieren die we goed kennen en die meestal best een leuk leven

Maar dieren die we minder goed kennen of die op het eerste gezicht helemaal niet speels of lollig of vrolijk zijn? Neem krokodillen.

Krokodillenlol

wat is de conclusie na 3000 uur krokodillen kijken?

Samen lol of denkt de krokodil iets meer naar voren en ik heb mijn avondmaal binnen?, Claire Davis, Flickr CC lic.

krokodillen lol

Stug en stil

Krokodillen zijn wel de stugste en minst vrolijke dieren die je kunt bedenken. Ze liggen doodstil te wachten tot ze iemand een been kunnen afbijten of een hertje onder water kunnen trekken. Maar verder doen ze niks, toch?

Niks leuks, in ieder geval. Een Amerikaanse bioloog heeft bij elkaar 3000 uur naar krokodillen gekeken en het blijkt toch een beetje anders te zijn. Krokodillen doen ook dingen voor de lol.

Ze zwemmen rond met een bloem in hun bek. En ze geven een kleinere krokodil een lift op hun rug. Ze spetteren zomaar wat met water. En in de dierentuin spelen ze soms met een bal.

Hoor je dieren lachen?

Mmmh, nee. Lachen lijkt erg menselijk. Een wetenschapper heeft onze naaste familie onderzocht, chimps, gorilla’s en orang oetangs. Als ze met elkaar spelen of dollen hijgen ze er op een bepaalde manier bij.

Zo maken ze aan elkaar duidelijk dat het spel is geen ernst. Zo lopen ze geen risico dat er eentje ineens gaat bijten. Dat speciale gehijg lijkt een beetje op ons gelach. Waarschijnlijk is dat gehijg bij ons een stapje verder ontwikkeld.

De meeste lol hebben dieren als ze spelen.

De meeste lol hebben dieren zo te zien als ze spelen. Maar waarom spelen ze? Ze eten om in leven te blijven en ze rennen weg om niet opgegeten te worden maar wat is het nut van spelen? Er wordt wel gezegd dat je dingen leert als je speelt.

Jonge zebra’s rennen achter elkaar aan en ontwijken elkaar en maken de gekste sprongen. Dat kan later handig zijn als er een leeuw of luipaard achter je aan rent.

Maar veel gespeel is nergens goed voor. In de modder rollen bijvoorbeeld. Of elkaar in de poten bijten. Of met een stok in je mond rondlopen. Waarschijnlijk is het belangrijkste van spelen dat je je er goed bij voelt. En dat is gezond. Lol is goed.

Ratten blijken bijvoorbeeld graag gekieteld te worden. Ze uiten dan een zeer hoog piepje dat wij niet horen. Als je ophoudt ze te kietelen gaan ze zelfs naar je vingers toe. Meer! Meer! In hun lijfje komt bij dat kietelen een stofje vrij waardoor ze zich goed en vrolijk voelen. Dat stofje wordt nu onderzocht als anti-somberheidspil voor mensen.

Koko de gorilla is een echte grappenmaker

Er zijn echte grappenmakers onder de niet-mensen. Koko is een gorilla die wel duizend gebaren heeft geleerd om dingen uit te drukken, gebarentaal dus. Eén keer knoopte ze de veters van een oppasser aan elkaar en daarna maakte ze het gebaar voor: “Ren achter me aan! Volg me dan!”

Dingen voor de lol doen is niet altijd grappig

Katten maken muizen dood omdat ze het leuk vinden, niet omdat ze honger hebben. En orka’s doden zeehonden omdat ze ervan genieten en niet altijd omdat ze honger hebben. En die aardige dolfijnen doen het hetzelfde met de kleinere bruinvissen. Ze slaan ze dood met hun flippers en spelen dan nog een poosje met het lijk.