Foto capybara, Masaki Tokutomi, Flickr CC lic.

Welk dier is

het aardigste dier van de wereld??

Deze keer gaat het voor het eerst over maar één dier.

Het gaat over het alleraardigste dier van de wereld. Raden maar…

Raad jij wie het aardigste dier van de wereld is? Maar je kijkt natuurlijk eerst naar de plaatjes dus je weet het misschien al…

Het aardigste dier van de wereld met stip is

De capybara

De capybara is het grootste knaagdier op aarde. Ze worden meer dan een meter lang en 70 kilo zwaar. Dus zo zwaar als een flink mens.

Ze wonen in de moerassen van Zuid-Amerika, dus in Brazilië, en Paraguay en Uruguay en Argentinië.

 

Capybara’s zijn bijna altijd in het water en eten vooral sappige waterplanten. Ze zwemmen graag en kunnen makkelijk wel vijf minuten onder water blijven.

Er zijn ook wel mensen die dat na lang oefenen kunnen maar gewone mensen komen na een minuut helemaal buiten adem boven.

Capybara’s kunnen drijvend slapen en dan zijn alleen hun neusgaten boven water. In Artis zijn er een paar dus je kent ze vast wel. Eerlijk gezegd vond ik ze altijd een beetje saai.

Meestal liggen ze te slapen. Vaak staan ze maar wat te staan. Of ze kauwen wat en er steken dan aan alle kanten blaadjes uit hun mond. Zo slordig. Net als bij een etende giraffe.

Aardig en gezellig…

Als je over ze leest blijkt iedereen capybara’s de aardigste dieren van de wereld te vinden.

In de dierentuin van Tokyo in Japan is de capybara een grote hit. Iedereen is dol op ze.  De  mooiste foto’s van de capybara zijn dan ook van een japanner. Hij heet Masaki Tokutomi.

Capybara be like!

De mooiste capybara foto’s, Masaki Tokutomi, Flickr CC lic.

nr 1 in top 10 van het  aardigste dier

Waarom eigenlijk? Omdat ze je niet in je kuiten bijten? Maar konijnen bijten je toch ook niet in je kuiten en die komen in de top tien van aardigste dieren pas op de zesde plaats.

Even tussendoor: honden komen op de tweede plaats en katten op de derde plaats.

Capybara’s vinden gezelschap heerlijk

Capybara’s zijn zo aardig omdat ze met alle andere dieren goed kunnen opschieten. Ze vinden bijna alle andere dieren leuk.

Poezen, eenden, honden, schildpadden, aapjes, noem maar op. Ze vinden gezelschap heerlijk. Ze genieten ervan. Eenden mogen op hun buik slapen. Tegen honden liggen ze het liefst zo dicht mogelijk aan. Poezen geven ze kopjes alsof het zelf enorme poezen zijn. Aapjes mogen op hun rug meeliften.

Capybara’s ontfermen zich zelfs over jonge, moederloze geitjes. Ze adopteren andermans kinderen omdat ze iedereen leuk vinden. Dat is erg vreemd. De meeste dieren gaan andere dieren uit de weg. Of ze zijn bang of ze zijn agressief.

Als wij een vreemde hond op bezoek krijgen zitten onze poezen urenlang ergens verstopt. Ons hondje Tatí gaat alle herten, hazen, zwijnen, katten, en konijnen woest keffend achterna.

Ze ziet al die beesten als prooi en niet als nieuwe vrienden. De capybara vindt zelfs krokodillen aardig en gaat naast ze liggen zonnen. En dat terwijl krokodillen graag een jong capybaraatje tussendoor als snack eten.

Everyone loves capybara’s

De gezelligste foto’s van de capybara zijn gemaakt door Tientchik

De gezelligste capybara foto’s, Tientchik, Imgur CC lic.

De enige echte vijand van de capybara is…

De enige echte vijand van de capybara is de jaguar, het grootste roofdier van Zuid- Amerika. Zolang de capybara zwemt is hij veilig want hij duikt onder en komt na vijf minuten op een heel andere plaats weer boven. Maar op het land is de jaguar veel en veel sneller.

Ik denk dat capybara’s het helemaal niet snappen. Waarom komt zo’n jaguar niet gezellig tegen je aan liggen? In plaats van je zo naar te bijten?

Waarom niet gezellig samen ergens zonnen of elkaars kinderen knuffelen?

Het einde van het verhaal

Hebben dieren lol?

Als je een hond achter een bal ziet aanrennen zul je niet gauw “nee” zeggen. Maar krokodillen, hebben die wel eens lol? Lees HIER meer over of dieren lol hebben, grapjes maken of kunnen lachen.

De pagina over het aardigste dier ter wereld  verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 224 in oktober 2021.