Huh, wat zeg je? Foto Julian Mason, CC lic. Flickr
Hoe praten dieren?
Ons hondje Tatì kan ‘hmmmmm’ zeggen!
En: Niet alleen boze buren bonken tegen het plafond
Dieren kunnen niet tegen elkaar zeggen ‘geef me de jam eens aan’ of ‘je ruikt nogal vies’ of ‘wie houdt er nu niet van boterkoek’.
Maar dieren hebben wel een heleboel andere manieren om elkaar of ons iets duidelijk te maken.
ons hondje Tatí
Ons hondje Tatí kan op allerlei manieren iets duidelijk maken. Als wij haar kluifje vergeten te geven tijdens het avondeten gaat ze zitten, kijkt verdrietig voor zich uit en zegt bescheiden: ‘Hmmm, hmmm, hummmmmm’.
Af en toe is er iets dringends. Dan heeft ze op een wandeling iets tussen haar teentjes, een steentje of een doorn. Ze blijft dan zitten, begint eraan te likken en te knauwen.
Als dat niet helpt kijkt ze me intens aan. Ik mag dan aan het pootje komen en tussen de teentjes kijken. Als dat helpt rent ze tevreden weg, remt dan ineens af, en rent terug om me een likje te geven. Iets wat ze tijdens een wandeling anders nooit doet.
Ze kan dus om hulp vragen en me bedanken zonder een woord te zeggen.
Potvissen
Maar onderling dan? Praten dieren als ze tegen elkaar blaffen of tjilpen of krijsen? Bedoelen ze er iets mee als ‘geef me de jam eens aan? of je stinkt nogal vies? Nou, die dingen natuurlijk niet, maar ze bedoelen elkaar wel van alles duidelijk te maken.
Potvissen maken zeer luide klikken of klakken. Ongeveer of je met je tong klikt maar dan door een dier zo groot als een autobus. Met dat klikken maken mannetjes duidelijk aan vrouwtjes hoe interessant en sterk ze zijn. Potvissen kunnen het kilometers ver horen dus op de hoogte blijven van waar ze
zijn.
Ook denken wetenschappers dat iedere potvis een herkenbare eigen klik heeft, zodat ze ook weten wie er klikt. In feite is dat klikken dus ook hun naam, want ieder klikt op zijn eigen manier.
Apen
Waarom praten apen eigenlijk niet? Ze lijken op ons. Dat heeft te maken met de hersenen volgens NewScientist
Volgens onderzoekers zijn apen in staat de vijf basisklinkers te vormen die nodig zijn om te spreken. ‘Apen zijn klaar voor spraak’ zegt de wetenschapper Adriano Lameira van Durham University in het Verenigd Koninkrijk. Adriano toonde kort geleden aan dat de orang-oetan Rocky menselijke spraak kan na-apen.
Voorlopig houden apen het bij gekrijs. Er zijn apen die verschillende kreten hebben voor het soort roofdier dat ze zien.
Bij de kreet ‘boomslang’ rent de hele troep omlaag het veld in, maar bij de kreet ‘luipaard’ gaat het hele stel juist hoger de boom in. Bij de kreet ‘roofvogel’ gaat iedereen dieper de boom in, dichter bij de stam.
Krijsen, bonken of poepen
Er zijn veel manieren om je uit te drukken
Heb jij wel eens steentjes tussen de teentjes? Foto Connie Dekker CC BY-SA 3.0
Israëlische vleermuis
krijst onhoorbaar hoog
In Israel komt een grote vleermuis voor, een soort hondje met vleugels dat fruit eet.
Het gilt hele hoge kreetjes, die voor ons nauwelijks te horen zijn. Wetenschappers hebben die kreetjes bestudeerd en gevonden dat het vaak gebekvecht is, geruzie.
En het gaat bijna altijd over vier onderwerpen: eten, de beste plek om te slapen, iemand die te dicht bij je komt, of zit, of hangt, en tenslotte over ongewenste intimiteiten. Haal je neus daar weg, smeerlap!
Afrikaanse duivel mol rat
stoot zijn hoofd
En dan is er de ‘african demon mole rat’, een goeie naam voor een heavy metal band.
Het betekent Afrikaanse duivel mol rat. Hij lijkt een beetje op een hamster. Die duivelse mol leeft onder de grond in een enorm stelsel van gangetjes.
Hij maakt een praatje met een andere duivelse mol door zijn hoofd tegen het plafond van de tunnel te stoten.
Hij kan dat snel doen of langzaam of ritmisch. Bong, bong bong…. Honger! Beng, beng, beng, beng, beng… zijn er hier ook leuke meisjes mol ratten?
De Neushoorn
zegt het me poep
Een heel andere manier om beschaafd iets mede te delen hebben neushoorns. Die praten via hun poep.
Nou ja, praten… Ze ruiken hoe het met de gezondheid van anderen gaat. En of er een grote, sterke nieuweling in de buurt is.
En als er een vrouwtje zin heeft in het krijgen van een baby-neushoorn, dan ruik je dat ook aan haar poep.
En dat is zo’n beetje alles wat er voor neushoorns onderling van belang is.
Deze neushoorn kan geen poep meer zeggen… Foto Steve Harris Flickr CC lic.
De prairiehond
GILT
Let op! Een boeman met gele trui!
Een Amerikaans beestje dat onder de grond leeft is de prairiehond. Hij heeft iets van een hamster maar ook wel iets van een eekhoorn. Als ze boven de grond zijn waarschuwen ze elkaar voor roofdieren.
Net als apen hebben ze verschillende gilletjes voor verschillende roofdieren. Mensen zien ze ook als roofdieren. Ze blijken zelfs verschillende gilletjes te hebben voor mensen met blauwe truien als voor mensen met gele truien. Het is niet bekend wie ze gevaarlijker vinden.
Zelf denk ik dat ze net als ik mensen met gele truien minder vertrouwen dan mensen met blauwe truien.
einde verhaal
Vertel het MaBelle!
Hoe praat jouw dier tegen jou? Vertel het Lieve MaBelle!
Kunnen dieren denken?
Wat gaat er in een dierenhoofdje om? Hebben ze wel verstand of alleen instinct? Jarenlang dachten biologen dat dieren alleen hun instinct volgen. Maar daar denken ze tegenwoordig anders over.
De pagina ‘Hoe praten dieren?’ verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 222 in mei 2021.