Foto nest bowerbird, Geoff Whalan, CC Flickr

Wat vinden vogels belangrijk?

Ben je lief? Ben je zorgzaam?

Kan je mooi fluiten?

In India gaat alles nog vaak via de familie. Moeders en tantes zoeken net zo lang tot ze een geschikte jongen voor hun meisje hebben. Liefst zo knap en rijk mogelijk.

Een goede partner is van levensbelang

Afspraakjes maken is riskant…

Voor je het weet blijf je aan de verkeerde plakken. Bij vogels is de verkeerde partner heel erg. Om jongen groot te brengen moeten de moeders erg veel doen.

Eieren leggen, nest bouwen, jongen te eten geven, zorgen dat ze niet uit het nest vallen, ze beschermen.

Dat kost erg veel moeite en energie. En dat is allemaal voor niks als de vader geen goede keus was. Als de jongen door hem ziekelijk of zwak zijn en ze allemaal dood gaan.

Maar hoe weet je als vrouwtje van welke man je het best kleintjes kunt krijgen? Als meeuw of merel kun je niet zoals in India jarenlang de mogelijke kandidaten afwegen op uiterlijk en rijkdom en gezondheid.

 

Wat kun je doen als vogelvrouwtje?

Ehhh… je kunt mannetjes vergelijken

Je kunt de mannetjes in het voorjaar wel aardig vergelijken.
Felle kleuren bij mannetjes in plaats een dof pakje wijzen op goede gezondheid en fitheid.

Hetzelfde geldt voor hun zingen. Als het luid en duidelijk is en de trillers doen je bijna van je tak vallen… dan is het goed. Als je zijn zielige fluitje nauwelijks hoort… zo eentje… daar vlieg je met een grote boog omheen.

Bij veel vogels dansen de mannetjes. Zo zien de vrouwtjes hoe fit ze zijn. Ze kijken met een kritisch oog toe wie de meest levendige bewegingen maakt. En soms vechten de mannetjes zodat de vrouwtjes zien hoe sterk en gezond ze zijn. Vaak zijn dat schijngevechten. Anders zouden er al snel geen mannetjes genoeg meer zijn.

In de wei heb je elk voorjaar vaste plaatsen waar je kamphaantjes zulke schijngevechten kunt zien houden, met groepjes belangstellende vrouwtjes erbij..

Wanneer ben je de juiste vader?

Ben je lief?

Er zijn ook minder opvallende tekenen die erop wijzen dat iemand de juiste vader zal zijn. Als hij precies goed reageert op een liefkozend gebaar met je snavel. Of gezellig dicht tegen je aan komt zitten op een tak zonder dat je je doodergert.

Foto bower bird: Geoff Whalan, Flickr CC Licentie

vogel-partner-bowerbird

Ben je zorgzaam?

Er zijn veel soorten waarbij de mannetjes de jongen voeren. Bij de kerkuil gaat dat zo. Het vrouwtje volgt een mogelijke man mee naar zijn nest en inspecteert dat. Ok, het huis is in orde. Maar hij doet meer.

Hij heeft van te voren acht of negen muizen gevangen. Die liggen allemaal op een rijtje uitgestald in het nest. Kijk, daar hebben we wat aan. Die man zal waarschijnlijk zat muizen vangen als de jongen eenmaal uit het ei zijn.

Bij andere soorten stopt het mannetje een vet insect bij het vrouwtje in de snavel. Zij weet dan dat hij dat waarschijnlijk ook zal doen bij een nest vol hongerige kuikens.

Heb je een mooi nest?

Er zijn mannetjes die uitblinken in het bouwen van erg mooie nesten. De bower bird op Nieuw-Guinea maakt een soort waterdichte koker. Hij versiert dat met bloemblaadjes en schelpen en vleugels van insecten.

Hij rangschikt al zijn spullen op kleur en grootte. En hoe mooier hij dat doet hoe beter het vrouwtje weet dat hij een gezond en sterk mannetje is en dat ze van hem gezonde kuikens zal krijgen.

vogel-partner-bowerbird

Foto bower bird: Will Brown, Flickr CC Licentie

einde verhaal

Ieder voorjaar heb ik het weer

Meer over het zoeken van de juiste partner. Wat mannetjesvogels doen om vrouwtjes te lokken.

Deze pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 213 in maart 2020.