Nieuw ontdekte dieren… komt dat nog voor?

Nieuw ontdekt dier op Madagascar

Het kleinste reptiel van de wereld

Op Madagaskar komen meer dan honderd soorten kameleon voor. Sommige zijn zo groot als je arm en erg mooi gekleurd.

Kameleons veranderen aan één stuk door van kleur. Dat schijnt niet te zijn om onzichtbaar te blijven. Dus niet groen in het bos en grijs tussen de stenen en geel in het zand. Nee, het heeft met emotie te maken. Ze worden donker als ze last van stress hebben, en lichte felle kleuren als rood en groen en geel als ze opgewonden zijn of agressief. Op die manier imponeren ze andere kameleons.

 

De allerkleinste kameleon

Drie centimeter met staart

In 2021 werd op een klein eilandje de allerkleinste kameleon ontdekt. Hij – het mannetje is iets meer dan een centimer lang en twee centimeter met staart erbij. Zij – het vrouwtje – is drie centimeter met staart. Op de foto zie je hem op de vingernagel van een mens.

Ze leven op de grond onder takjes en dode bladeren en het is dus niet zo gek dat ze nooit eerder gezien zijn. Er zijn de laatste jaren meer van die piepkleine kameleons ontdekt. Het laatste nieuws is dat er een nog kleinere is gevonden, zo klein als een zonnebloempit. Maar die heeft nog geen naam en er is ook geen foto van.

Nieuwe ontdekkingen

Van grotere dieren

Het is veel vreemder dat er ook nog steeds grote dieren worden ontdekt. Hoe kunnen die nu al die tijd niet gezien zijn? In Vietnam is pas in 2010 voor het eerst een Soala gezien en gefotografeerd.

Het dier lijkt op een hert maar is familie van de runderen. Het leeft in dicht oerwoud in een afgelegen grensgebied van Vietnam en Laos. Er zijn er naar schatting nog maar een paar honderd.

saola-global-wildlife-conservation

Foto saola, Global Wildlife Conservation, CC licentie Flickr

Een ander nieuw ontdekt dier is

Deze dromerige dichter…

Foto lesula J.A. Hart

Nieuw ontdekt dier: de lesula

De lesula

In 2006 ontdekt

Een ander groot dier dat pas in 2006 in Afrika werd ontdekt is de Lesula, een aap van de familie meerkatten. In Artis zijn ook meerkatten, maar dat zijn geen Lesula’s.

Misschien ken je ze wel. Ze hebben een mooie groenbruin vacht. Het dier schijnt erg stil en timide te zijn, dus geen luidruchtige vechtersbazen zoals chimpansees.

Dromerig

… en lekker

Op de foto zie je best hoe aardig en timide die Lesula is. Hij of zij kijkt erg dromerig, net of hij aan mooie dingen denkt of op het punt staat een gedicht te schrijven. En weet je hoe ze door wetenschappers ontdekt zijn? Niet tijdens een expeditie of zo.

De wetenschappers vonden ze opgesloten in een schuurtje. De dorpelingen hadden ze gevangen om ze op te eten, en levend blijven ze het beste vers. Niet leuk dat ze die die dromerige dichters opeten.

Bekende nieuwe ontdekte dieren

En dan worden er regelmatig dieren ontdekt die allang bekend zijn. Dat gaat zo. Door genetisch onderzoek blijken sommige dieren helemaal niet te zijn wie we dachten dat ze waren. Bijvoorbeeld in een grote Australische baai woont een groep van 150 dolfijnen die sprekend lijkt op een andere, overbekende dolfijn, de flessenneus dolfijn.

Maar door onderzoek blijkt dat het genetisch een heel andere soort is. Dus helemaal geen flessenneus al heeft ie wel een flinke flessenneus.

Tja. Dat is dan wel een ontdekking maar niet eentje waarvan je een meter hoog in de lucht springt.

Einde verhaal