Snorretje van baby stekelvarken in Smithsonian’s National Zoo

Speciaal: Snorharen van dieren!

Snorharen van dieren zijn gevoelig!

Snorharen zijn die lange haren die poezen en honden bij hun neus hebben. Het is iets heel anders dan een snor bij een man. Een snor is gewoon haar, hetzelfde als wat op je hoofd groeit. Voor veel dieren zijn snorren heel belangrijk. Snorharen zijn namelijk heel gevoelig en werken als een zintuig.

Een extra zintuig

Snorharen werken als een zintuig

Snorharen werken als een zintuig zoals zien en horen. Dieren met snorharen kunnen daarmee voelen wat er vlak bij hun neus gebeurt. Neem een poes. Iedereen weet dat ze heel goede ogen hebben en zelfs in het donker goed kunnen zien.

Maar hun ogen hebben ook een nadeel. Ze kunnen er bijna niets mee zien wat dichterbij is dan dertig centimeter. Alles is dan erg wazig.

Het wordt pas scherp verder dan dertig centimeter weg. Als ze vlakbij een lekkere muis zijn, wachten ze tot ze die muis met hun snorharen kunnen voelen en pas dan happen ze toe. Via hun snorharen weten hun hersens precies waar de muis is.

Super snorries

Dieren met super snorharen

De snorharen van poezen zijn niet erg lang en ze bewegen niet uit zichzelf. De snorharen van stekelvarkens zijn wel tot 45 centimeter lang.

En door allerlei kleine spiertjes bewegen die snorharen voortdurend zodat ze een vrij groot gebied aftasten, bijna wel een meter aan beide kanten van hun neus.

Vogel snorries

Vogels met snorharen

Er zijn zelfs vogels met snorharen. De besnorde auklet. Het is een kleine zeevogel die snorharen rond zijn ogen heeft.

Hij gebruikt die om ’s nachts te voet op rotsige eilandjes de weg te vinden tussen allerlei rotsblokken. Met dit vogeltje is een experiment gedaan.

Van sommige vogels plakten ze de snorharen ( of eigenlijk oogharen ) vast met plakband en lieten ze door een donkere tunnel lopen.

De vogels met vastgeplakte haren stootten twee keer zo vaak hun hoofd als de vogels met loshangende haren.

Welk dier heeft de meest gevoelige snorharen?

TOP 3 beste snorries

Leuke zeehondensnorrie, afbeelding van Charcoal Soal

snorharen-dieren-zeehond

Zeehonden en robben

De beste snorren vind je rond de neuzen van zeehonden en robben. Hun snorharen zijn zo gevoelig dat ze aan het water kunnen voelen dat er een minuutje eerder een haring is langs gezwommen.

Er is namelijk in het water dan nog een heel lichte beroering merkbaar. Een soort spoor. En die robben volgen dat tot ze de haring hebben.

De snor van een walrus

En dan is er de beroemde grote snor van een walrus. Borstelig en dik, daar wil je geen kusje van krijgen. Weet je wie Albert Einstein is? Nou zo’n snor dus.

Deze snorremansen tasten in het donker langs de bodem van de zee tot ze een lekkere grote oester vinden of een ander smakelijk hapje.

Leuke snor, walrus afbeelding van Ruth Hartnup

dieren snorharen walrus

Conclusie: snorren zijn nuttig!

zijn koeien leuk? leuke kont

Snorharen zeeleeuw Barney Moss

Wij houden van dierensnorren

snorharen onze huisdieren

wat voor snorrie heeft jouw huisdier?

VLNR Stinks en Marietje hebben zwarte en witte praktische snorries, MaBelle  heeft de langste en sierlijk gekrulde snorrie, vis heeft geen snorrie meer, Tatí liefste snorrie aller tijden!

Het aardigste dier van de wereld

Raad jij wie het aardigste dier van de wereld is?  Het aardigste dier van de wereld met stip is

De capybara

Deze pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 231 in oktober 2022.