heb jij een lievelingsdier?
MIjn lievelingsdier
vind ik leuker dan elk ander dier
Veel mensen hebben een lievelingsdier, een dier dat ze leuker vinden dan elk ander dier. Het mijne is een poes. Ze heet Lily. Ook een jong beertje en een tijgerwelp komen in de buurt.
Niet veel mensen hebben een lievelings uitgestorven dier. Het is moeilijk een dier leuk te vinden dat je nergens kunt zien en al helemaal niet aaien.
Ze zijn er namelijk niet meer, niet in de dierentuin, niet in een stil bos ergens in Afrika, nergens. Je kunt ze dus niet
fotograferen of filmen.
Hoe maak je tekeningen
van dieren die niet bestaan
Er zijn mensen die erg mooie tekeningen kunnen maken van dieren die soms al heel lang niet meer bestaan. Vroeger tekenden ze met de hand. Nu bestaan er ingewikkelde computerprogramma’s voor.
Ze doen dat door goed naar de skeletten te kijken. Soms hebben uitgestorven dieren nog levende familie. Zo kun je een beetje raden hoe ze eruit zagen.
Sabeltandtijgers zijn al tienduizend jaar uitgestorven maar lijken veel op levende tijgers, net als mammoeten veel op olifanten lijken.
mijn lievelings uitgestorven dier is…
Foto’s Tasmaanse buidelwolf, Tasmanian Archive and Heritage Office
De Tasmaanse buidelwolf
Latijnse naam: Thylacine
Mijn lievelings uitgestorven dier is de Tasmaanse buidelwolf. Het is een dier dat pas zo kort geleden is uitgestorven dat er nog foto’s van zijn en zelfs films.
Het laatste dier is in 1936 gestorven in een dierentuin. Er zijn foto’s en een film van hem gemaakt. Zijn naam was Benjamin. Hij woonde de laatste drie jaar van zijn leven in de dierentuin Hobart op Tasmanië.
In plaats dat ze erg voorzichtig met hem waren, stierf hij door verwaarlozing. Tijdens een ijskoude nacht was de bewaker vergeten de deur naar zijn nachthok open te zetten.
Benjamin heeft die nacht buiten niet overleefd. De volgende dag vond de bewaker hem dood op de betonnen vloer van zijn buitenverblijf.
uitgeroeid zonder pardon
De Tasmaanse buidelwolf is uitgeroeid. Boeren vertelden dat ze af en toe een schaap opaten. Het was geen echte wolf maar een roofdier dat er veel op leek en ongeveer even groot was.
De naam Thylacine komt van het Griekse woord θύλακος (thýlakos ). Het betekent zak of zakje. Je raadt het al, het was een dier met een buidel, net als een kangeroe, en als ze haast hadden hopten ze op hun achterpoten.
De Tasmaanse buidelwolf was dus verre familie van de kangeroe. Het was in feite een vleesetende kangeroe. Van kop tot staart was hij 180 cm lang.
De Tasmaanse buidelwolf kwam tweeduizend jaar geleden, behalve in Tasmanië, ook voor in Australië en Papoea Nieuw Guinea. Alleen in Tasmanië heeft het dier overleefd.
Totdat de Europese kolonisten met hun kuddes schapen op het eiland gingen wonen…
Foto’s Tasmaanse buidelwolf, Tasmanian Archive and Heritage Office
Beloningen
voor ieder gedode buidelwolf
In 2011 is onderzoek gedaan of de Tasmaanse buidelwolf wel groot en sterk genoeg was om schapen te doden. Het resultaat was: nee, ze zijn niet groot en sterk genoeg.
Waarschijnlijk werden de schapen te pakken genomen door verwaarloosde wilde honden. Die zijn een stuk groter dan een Tasmaanse buidelwolf…
De Tasmaanse buidelwolven werden gedood door boeren met steun van de overheid.
Voor iedere dode buidelwolf kregen ze geld.
Nieuw filmpje opgedoken van de uitgestorven Tasmaanse buidelwolf. Lees meer in Weekend
Uitgestorven op Flores: de hobbit
dwergolifant en dwergmensen
Op het eiland Flores in Indonesië heeft één van mijn andere lievelings uitgestorven dieren geleefd, een dwergolifant.
Ze waren maar één meter hoog en zijn ongeveer tienduizend jaar geleden uitgestorven. Waarschijnlijk zijn ze allemaal opgegeten door komodovaranen, de grootste hagedis van de wereld.
Er woonde trouwens ook een ras van dwergmensen op Flores. Die mensen waren ook maar een meter lang en hadden heel kleine schedeltjes, niet veel groter dan een chimpansee.
Pas in 2008 zijn in een grot op Flores de resten van die mensen gevonden. Het lijkt erop dat ze tegelijk met die dwergolifantjes zijn verdwenen, ongeveer tienduizend jaar geleden.
De wetenschappelijke naam van deze dwergmens is homo Floresiensis. Zijn bijnaam is de hobbit. Ook mensenrassen sterven dus uit. Al heel lang werden door de huidige bewoners van Flores verhalen verteld over dwergmensen die in de bossen zouden wonen.
Net als bij ons sommige mensen aan kabouters geloven. Alleen bleken die verhalen op Flores waar te zijn.
Foto Homo Flores © National Museum of Nature and Science, Tokyo, Japan
einde verhaal
griezeligst uitgestorven dier
Het is niet moeilijk om het griezeligst uitgestorven dier te noemen. Iedereen kent de Tyrannosaurus Rex, de grootste vleeseter aller tijden én het dier met de grootste bijtkracht ooit.
De grote haaien pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 184 in februari 216.