Olifantenpret in het water, hnphotog CC licentie
over zwemmen, drijven of dobberen
hoe ver zwemmen dieren?
Wie niet kan zwemmen…
kan in elk geval dobberen
Zelf doe je dat op een luchtbed, of in een zwemband of met luchtdingen om je arm. Zelfs als je wel kunt zwemmen kun je meestal niet heel ver zwemmen.
Je kunt naar de andere kant van het zwembad zwemmen maar niet van Den Helder naar Texel of van Harlingen naar Terschelling, laat staan naar Engeland of nog verder.
Zeemeerminnen hebben geen enkele moeite met grote afstanden. Ze houden wel van niet al te koud water. Dus naar de Noordpool zwemmen doen ze liever niet.
Wist je dat je kunt leren ‘zeemeermin zwemmen’ in Oosterhout bij Zeemeermin Experience? We maken hier meestal geen reclame maar we vonden dit wel een leuke vondst.
Zeemeermin, tekening Constance Mourisset
Zwemmende dieren
Hoe ver zwemmen ijsberen?
De meeste dieren kunnen, net als wij, niet zover zwemmen. Er zijn uitzonderingen. IJsberen kunnen wel een paar honderd kilometer zwemmen, als het moet.
Zwemmende olifanten, foto GMac Fayden CC licentie
Hoe ver zwemmen olifanten?
Ver of niet ver?
Tussen het uiterste Zuidelijke puntje van India en het grote eiland Sri Lanka is tweeëndertig kilometer zee.
Mensen op schepen zien daar af en toe groepen olifanten die dat hele eind zwemmen. Soms houden ze alleen hun slurven boven water uit. Duikers met onderwatercamera’s hebben dat gefilmd.
Iedereen die het zag vond het erg indrukwekkend zo’n van onderaf gefilmde onderwaterolifant. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe zo’n groot en zwaar dier kan drijven.
Slurfjes boven water!
en zwemmen maar
Waarom doen die olifanten dat eigenlijk? Soms zwemmen ze de verkeerde kant uit of te ver weg. Dan moeten de kustwacht, de marine en een hoop vrijwilligers uitrukken om de dikhuiden terug te slepen.
Experts denken dat de olifanten van Sri Lanka afstammen van de Indiase olifanten en dat die Sri Lanka olifanten dus min of meer naar “huis” willen.
Dit heeft allemaal te maken met de grote vraag hoe het komt dat er dieren wonen op afgelegen eilanden.
Hoe komt het dat dieren wonen op afgelegen eilanden? deel 1
Vogels vliegen overal heen
maar er zijn grenzen
Vogels kunnen bijna overal heen vliegen, maar er zijn altijd grenzen. Albatrossen eten midden op zee vis. Maar zangvogeltjes moeten zich voor de jaarlijkse trek helemaal rond eten!
Vogeltje Dimitri, foto Lynae Zebest
Uit de lucht vallen
op een varend schip
Tijdens de trek vallen vogeltjes elk uur dat ze vliegen flink af. Ze teren op hun vet. Als het te lang duurt vallen ze van uitputting in zee. Zeilers maken vaak mee dat uitgeputte zangvogels op hun dek landen. Ze zijn dan van vermoeidheid heel tam en je kunt ze zo in je hand nemen en aaien.
Het vogeltje op de foto is op het zeilschip van Lynae geland. Ze heeft het Dimitri genoemd. Na een paar dagen vertroetelen was het vogeltje sterk genoeg om weer verder te vliegen.
Dus hoe komen er zangvogeltjes op Hawaï, vierduizend kilometer van het vasteland? Of op het Paaseiland, de meest afgelegen plek ter wereld
Geleerden denken dat ze soms door een storm heel snel heel ver uit de koers worden gestuurd. Meestal leidt dat tot niets want een enkel vogeltje krijgt geen jongen, daar zijn er twee voor nodig.
De vinkenslag
op de galapagos eilanden
Zo is het bijvoorbeeld gegaan op de Galapagos eilanden. Op een hele groep eilanden komen daar vijftien verschillende soorten vinken voor. Ze stammen allemaal af van een enkel paartje vinken dat er ooit is aangewaaid.
Omdat er op dat moment geen andere vogels waren en op elk eiland waren de omstandigheden anders. Zo zijn die vinkjes langzaam veranderd in veertien soorten. En iedere soort heeft weer een andere voedselvoorkeur.
Sommige lijken op kleine spechten die met dikke snavels wormpjes uit bomen boren. Anderen hebben lange, kromme snavels gekregen waarmee ze insecten uit rot hout peuteren.
Weer anderen zijn een soort vampiers geworden die bloed pikken uit levende dieren.
Darwin’s vink 2, foto Anna CC licentie
Hoe komt het dat dieren wonen op afgelegen eilanden? deel 2
Dieren die niet ver kunnen zwemmen
kunnen wel dobberen…
Maar welke dieren vind je op afgelegen eilanden en hoe zijn die er gekomen?
Op veel afgelegen eilanden zoals de Galapagos vindt je leguanen
Waar zijn we nu? Zeeleguanen, foto Peter Toftegaard Olsen – CC licentie
Leguanen dobberen
op weg naar…
Op veel afgelegen eilanden zoals de Galapagos vindt je leguanen. Die kunnen meestal wel zwemmen maar niet erg lang. Vaak zijn ze bij tropische orkanen met een grote kluit bomen en wortels in zee gevallen en op drift geraakt.
Omdat leguanen en andere reptielen weinig energie gebruiken, zolang het warm weer is, kunnen ze zo maanden in leven blijven.
Op zo’n kluit bomen kunnen leguanen soms duizenden kilometers afleggen. Als die kluit tenslotte aanspoelt op een afgelegen eiland heeft die leguaan een nieuwe levensplek gevonden.
Hoe overleef je
op een kluit bomen
Bij één van de laatste grote orkanen in de Verenigde Staten is er zo’n kluit bomen op zee gevonden met twaalf leguanen tussen de bladeren. Daarmee staat het vast dat op die manier verre eilanden bevolkt kunnen worden met nieuwe dieren.
Ook muizen en ratten kunnen in zo’n boom lang in leven blijven als er genoeg blaadjes en insecten zijn om te eten. Maar dat is het wel zo’n beetje.
Op echt afgelegen eilanden zijn er behalve muizen en ratten en leguanen maar weinig dieren. Ja, vleermuizen, maar die… inderdaad, die kunnen vliegen.
Foto’s van Anna, Gregory Smith, Richard Droker, David Stanley, Serena Tang – CC licentie
einde verhaal
Vliegen
… je armen spreiden en, hup, daar ga je!
Deze pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 196 in oktober 2017.