Waarom spinnen katten eigenlijk?

Het gewone antwoord is dat ze spinnen als ze tevreden zijn. In werkelijkheid is het veel ingewikkelder.

Ook katten die gestresst zijn spinnen. Zelfs katten die sterven spinnen soms en dat doen ze niet omdat ze op dat moment zo ontzettend gelukkig zijn.

Gaat spinnen vanzelf?

Of moet je het leren?

Je hebt de indruk dat dat spinnen vanzelf gaat en dat een kat er eigenlijk niets voor doet. Ook dat is niet zo. Het gaat niet automatisch. Pasgeboren katjes leren spinnen van hun moeder. Het is een soort communicatie.

In het wild worden ze vaak geboren in een donker hol, net als konijntjes. In het donker horen ze elkaar spinnen en het geluid is zo zacht dat roofdieren buiten het hol er niets van merken.

De moeder schuift de pasgeboren spinnende katjes met een poot tegen zich aan zodat ze kunnen drinken.

Over jonge poesjes

De luidste spinner

Bij ons op het platteland in Frankrijk is dit het seizoen van de jonge poesjes. Er zijn hier overal zwerfkatten die de laatste maanden kleintjes hebben gekregen.

En daar gaat erg veel bij mis. Wij hebben zelf twee kleine poesjes uit een natte struik gehaald en geadopteerd.

De kleintjes waren koud en ziek en nat maar lijken het te gaan halen. Eentje is zelfs het brutaalste poesje dat we ooit ontmoet hebben.

Het is een grijs cypertje met streepjes. Ze springt bovenop MaBelle, onze wiebelpoes, en die valt dan meteen om. Het is een grijze tornado.

En ze springt heel hoog om opgegooide propjes uit de lucht te vangen. En ze imiteert een vogeltje met haar stem. En ze slaapt in mijn nek. En ze is de luidste spinner van onze vijf poezen.

Winnie spint zo hard dat je haar op meters afstand kunt horen. Iedereen die het hoort begint meteen te lachen.

Luidst spinnende poes

Winnie is niet alleen het luidst spinnende poesje maar ook het wildste poesje aller tijden.

MaBelle en Domino kijken van een veilige afstand naar Winnie

Waarom spinnen katten ? MaBelle en Domino

Rustige uitwerking

Wetenschappers hebben ontdekt dat het geluid van spinnen een bepaalde uitwerking heeft. Hele harde, schrille geluiden zoals een kettingzaag werken op je zenuwen. Je wordt er onrustig van. Spinnen heeft het tegenovergestelde effect. Je wordt er rustig en ontspannen van.

De babypoesjes en de moeder worden rustiger van elkaars gespin. En rustige, ontspannen poesjes hebben een betere kans te overleven dan trillende zenuwachtige poesjes.

Door te spinnen laat een kat ook merken dat hij niet van plan is aan te vallen. Als zijn ogen half dicht zijn en zijn staart stil, dan kun je er bijna zeker van zijn dat een kat spint omdat hij zich prettig voelt.

Katten kunnen spinnen rond etenstijd. Soms mauwen en spinnen ze tegelijkertijd. Wetenschappers noemen dat ‘bedelend’ spinnen. Het lijkt een beetje op het geluid van een baby. En dat is een geluid waar mensen heel gevoelig voor zijn.

helende werking

Maar het gaat nog verder. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat zachte, brommende geluiden zoals spinnen een helende werking hebben op botbreuken en spierletsel en zelfs op vleeswonden.

Anders gezegd: een spinnende kat met een verstuikte poot is eerder beter dan een niet-spinnende kat met een verstuikte poot.

En een spinnende kat met een nare, bloederige wond is eerder op de been dan een niet-spinnende kat. Vreemd, hè? Maar het is echt zo.

Nu begrijp je waarschijnlijk ook waarom gestresste en zelfs stervende katten spinnen: het is een manier om zich een beetje beter te voelen, om minder pijn te hebben, om de ellende beter te verdragen.

Alle foto’s van Connie Dekker

=^._.^= ∫

Katten zijn goed voor de gezondheid

Katten zijn zelfs goed voor onze eigen gezondheid. Uit een studie hierover blijkt dat mensen met katten 40% minder kans hebben op een hartinfarct. En van het aaien van katten krijg je een lagere bloeddruk, en ook dat is een stuk gezonder.

Meer over het hoe en waarom katten spinnen vind je op de website Weetjes over katten.

einde verhaal

MaBelle is een echte mispoes

Vrolijke wiebelpoes MaBelle zet vaak een stapje mis. Ze is een echte mispoes maar wel de vrolijkste en liefste mispoes van de wereld!

Deze pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 226 in januari 2022.