Foto nijlpaard, Zweer de Bruin, CC Licentie Flickr
Dit keer een heel gevoelig thema: bijten
Welk dier bijt het hardst?
Of anders gesteld:
Welk dier heeft de sterkste bijtkracht?
Bijtkracht
De kracht van samenklappende kaken
Biologen hebben het over de bijtkracht. Dat is de kracht van de samenklappende kaken op wat daartussen zit.
Ze hebben dat bij mensen en veel dieren gemeten. Bij een volwassen mens is dat ongeveer 80 kilo per vierkante centimeter. Een vierkante centimeter is zo groot als één dobbelsteentje eten. Of denk maar aan tachtig kilo op je vingertop. Dat is al heel wat.
Je moet dan ook beslist niet doorbijten op jouw of andermans vingertje. Maar het is nog niets vergeleken met de bijtkracht van grote wilde dieren. Als je daarvan een lijstje maakt krijg je eigenlijk ook een lijstje van de dieren waar je het verst bij uit de buurt wilt blijven.
Van je af bijten
Niemand wordt graag gebeten
Niemand wordt graag gebeten. Peuters weten dat goed en zijn vaak zelfs bang voor hele kleine hondjes. Behalve als ze thuis zelf een hond hebben, dan dribbelen ze vol vertrouwen af op grommende pitbulls en herders met muilkorven en andere lieverdjes.
Sommige peuters bijten zelf. Zij bijten hun vader, moeder, zusjes of broertjes. Eigenlijk is dat niet zo vreemd want de mens is ook een diersoort. En als je nog niet zo goed kunt praten, bijt je van je af. Het gaat meestal vanzelf over.
Maar door welke andere diersoorten wil je echt niet gebeten worden?
Vegetarische bijter
800 kilo op je vingertop
In de top vijf zit maar één vegetariër: het nijlpaard… Hij heeft een enorme bek om andere nijlpaarden mee van zich af te houden en roofdieren. Die muil kan hij erg ver opensperren zodat de klap bij het dichtslaan enorm aankomt. Ruim 800 kilo op je vingertop.
Foto nijlpaard, M. Don, CC Licentie Flickr
Welke dieren hebben de sterkste bijtkracht?
In de top 5 staat ook…
De witte haai
Foto witte haai: Bernard Dupont, CC Licentie
De 4 andere grootste bijters
nummer 4
de witte haai
De witte haai bijt met bijna 2000 kilo op je vingertop. Dag vingertop. De prooi is meestal meteen dood of er zit een erg groot gat in. Een witte haai heeft wel 6 rijen scherpe tanden, in totaal heeft hij, pak ‘m beet, zo’n 300 tanden.
Er staan 3 krokodillen in de top vijf. Nummer 3 is een krokodil uit Florida. En op nummer 2 staat:
nummer 2
De nijlkrokodil
In natuurfilms zie je hem soms een hele zebra tussen zijn kaken krijgen. 2300 kilo per vingertop… Dag zebra. Hun kaken zijn zo sterk dat ze een schildpad kunnen doorbijten, terwijl die bijna onkwetsbaar zijn. Leeuwen en hyena’s kunnen er niets mee.
Het gebit van de nijlkrokodil
Nijlkrokodillen hebben vlijmscherpe tanden. Het aantal tanden varieert van 72 tot 78. Ze hebben wel 5 rijen voortanden en 13 of 14 rijen tanden in de bovenkaak en 14 of 15 rijen kiezen in de onderkaak. Ze wisselen ongeveer 45 keer in hun leven hun tanden!
nummer 1 met stip
De zoutwaterkrokodil
de allersterkste bijter
De zoutwaterkrokodil komt voor rond Australië en Nieuw-Guinea. Ze kunnen 7 meter lang worden. Ze hebben de sterkste beet ter wereld. Hun bek klapt dicht met 3500 kilo per vierkante centimeter, dus per vingertop is dat…
Als je ooit naar Australië gaat voor de koala’s en de kangeroes moet je maar niet te dicht langs zee lopen. En niet je hand door het water laten slierten als je een kanotochtje maakt. Zo, dit zijn de allersterkste dieren.
het gebit van de zeekrokodil
Deze krokodil heeft 68 tanden. Net als de nijlkrokodil heeft deze krokodil 14 tot 15 rijen in de bovenkaak met nog eens 5 rijen tanden aan de voorkant van de bovenkaak.
Hij heeft 15 rijen tanden in zijn onderkaak. De meeste van deze tanden zitten verborgen in de tandkassen van de kaak van de schedel. En ook zij wisselen vaak hun tanden.
Deze zoutwater kroko kan niet meer bijten. Zijn schedel is te vinden in het Auckland Museum. CC Licentie Wikipedia
Kleine bijters
Onder de vissen
Er zijn bijterige vissen die alles aanvallen wat naar bloed ruikt. Weet je al welke vissen dat zijn?
Piranha Jim de Photographer, CC licentie Flickr
Kleine bijters
Roofvissen
De kleinere dieren zijn soms bijna nog gevaarlijker. Ken je de piranha? Een kleine roofvis die in scholen zwemt en alles aanvalt wat een beetje naar bloed ruikt?
Als je een enkele piranha vergelijkt met een even groot krokodilletje is de bijtkracht van de piranha drie keer zo groot. Als hij zich vastbijt krijg je hem alleen nog maar los met een zaag.
En dan er is een uitgestorven piranha die één meter groot was. Als hij er nog was geweest had hij zeker in de top 5 gekomen.
Grootste bijter
aller tijden
De grootste bijtkracht ooit had de Tyrannosaurus Rex. Er zijn nu natuurlijk alleen maar botten van bewaard gebleven. Daarmee kun je geen bijtproeven doen.
Maar zijn kop leek op een krokodil alleen veel en veel groter. Daarom denken biologen dat zijn bijtkracht iets als 18.000 kilo moet zijn geweest: 18 ton… per vingertopje.
Dat is zo ongeveer alsof er een autobus op je vinger valt. Ai, dat doet echt giga veel pijn…
Foto Ollie Harridge, CC Licentie Flickr
einde verhaal
griezeligst uitgestorven dier
Het is niet moeilijk om het griezeligst uitgestorven dier te noemen. Iedereen kent de Tyrannosaurus Rex, de grootste vleeseter aller tijden én het dier met de grootste bijtkracht ooit.
De bijtkracht pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 207 in mei 2019.