Zwarte drakenvis, Wikipedia, Naturalis Biodiversity Center

Aliens

Zijn ze er of zijn ze er niet?

In het vorige stukje ging het over aliens. Of ze bestaan of niet. En het antwoord was dat we het (nog) niet weten.

En misschien zullen we het wel nooit weten. Het heelal is zo groot dat de meeste berichten er miljoenen jaren over doen voor ze ons bereiken.

Dus het zou kunnen dat een bericht van een alien al een miljoen jaar geleden op aarde aankwam. Maar toen waren er nog geen mensen slim genoeg om radio’s te maken. Of misschien komt zo’n bericht pas over een miljoen jaar hier aan. En misschien zijn er dan geen mensen meer in leven om ernaar te luisteren

Er wordt dus ontzettend veel ontdekt. Maar tot nu toe geen… aliens.

Dieren als aliens

Is de kakarratul een alien?

We hadden in het vorige stukje een foto van iets dat veel op een alien leek. Een kakarratul. Daarmee hebben we jullie een beetje voor de gek gehouden. De kakarratul is een buidelmol. Het is blind, en het leeft in een zand woestijn in het Noord-westen van Australie. Er woont daar bijna niemand.

Dat land wordt beheerd door de oorspronkelijke bewoners van Australie. Die worden aboriginals genoemd door de latere westerse kolonisten. Maar het zijn in feite allemaal kleine groepjes mensen die allemaal andere namen hebben en ook andere talen spreken.

In het gebied van de kakarratul wonen de Kanyirninpa Jukurrpa Martu.

Zelfs deze locale mensen zien de kakarratul maar heel weinig, één keer per twee jaar gemiddeld. En het was kort geleden dan ook groot nieuws toen er eentje voor de tweede keer keer in zes maanden werd gezien.

De kakarratul

Zwemmen door het zand

 Ze zijn zo klein dat ze makkelijk in de palm van een mannenhand passen. Ze wegen maar dertig of veertig gram.En anders dan onze mollen graven ze geen tunnels.

Maar ze zwemmen eigenlijk door het zand. Dus achter ze sluit het zand zich weer. Het zijn roofdiertjes die insecten eten en insectenlarven en af een toe een wat groter dier als een gekko.We hielden jullie niet zomaar voor de gek.

Het leuke is dat er dus wezens zijn op onze eigen aarde die best aliens hadden kunnen zijn.

En dat we dus nog heel veel kunnen ontdekken voor we allerlei ruimteschepen naar verre planeten sturen om daar alien beestjes te vinden die misschien wel veel minder vreemd en geheimzinnig zijn dan onze kakarratuls. En het zijn niet alleen kakarratuls die op aliens lijken en waar je nog nooit van had gehoord.

Dieren als aliens, Het dieren-team Amsterdam Oost gaat waar geen mens ooit is gegaan

het dieren-team oost ontdekken dieren als aliens

Welke dieren lijken op aliens?

In de diepzee leven zoveel soorten vissen, veel van deze vissen kennen we nog niet.

En hoe dieper je in de oceaan afdaalt hoe meer aliens je vindt. Sommigen van deze vissen lijken verdacht veel op de aliens die ze in Science Fiction films laten zien.

 

Zwarte drakenvis, Wikipedia, Naturalis Biodiversity Center

zwarte drakenvis

de sarcastische franjekop

Het is een vis die in het engels sarcastic fringehead heet. De bek is er niet alleen om mee te eten. Mannetjes sperren hun bek open in een soort wedstrijd.

Wie de grootste bek heeft wint, en die mag het gebied hebben van degene met de kleinere bek, en met dat gebied komen natuurlijk ook de daar wonende vrouwtjes.

de franje haai

Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik vind het een van de engste haaien. En er komen in zee natuurlijk nog veel meer aliens voor. Neem de zee lamprei.

Die heeft één van de vreemdste monden. Hij zuigt zich daarmee vast aan grotere vissen. Hij bijt door de huid en zuigt dan allerlei voedzaam vocht uit zijn slachtoffer.

En hoe dieper je in de oceaan afdaalt hoe meer aliens je vindt. Wat vind je bijvoorbeeld van Abaco’s schubloze zwarte drakenvis. Die lijkt verdacht veel op het monster uit de aliensfilms….

dieren als aliens, de franje haai

Franjehaai, Wikipedia, Citron

einde verhaal

Bestaan aliens

In science fiction films krioelt het van de aliens. Soms zijn het hele enge monsters.

Bestaan Aliens? Aliens die eruitzien als sprinkhanen zo groot als een autobus. Spinnen waar je onderdoor kunt fietsen. Of tentakels die een heel huis door glibberen.

De Bestaan aliens? pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 243 in juni 2024.