Nieuwsgierige koeien, Connie Dekker

Koeien zijn leuke dieren!

“Zijn koeien leuk?” is eigenlijk een overbodige vraag. Natuurlijk zijn koeien leuk!

Het meervoud van koe is koeien. Kennen jullie iemand die koei zegt als ie koe bedoelt? Ik wel. Mijn oma is 95 geworden en haar hele leven heeft ze koei gezegd. “Kijk die koei daar eens hollen”. Of: “Pas op, die koei neemt je zo op de horens”. maar ze zei ook tundel in plaats van tunnel.

Een alledaags dier

Deze dierenkrant ging wel eens eerder over maar een enkel dier, de capybara bijvoorbeeld. Maar nog nooit over zo’n gewoon dier als een koe. Alledaags. Saai, zou je bijna zeggen.

We gaan het er vandaag dan ook niet over hebben dat ze melk geven en biefstukjes. En hoe nuttig ze zijn. Maar meer over de koe als dier.

Kent iemand een leuk verhaal over een koe, zoals wij wel dertig leuke verhalen over Tati kennen?

Vermomd in het weiland

Ik heb een keer door een weiland gelopen vermomd als groepje koeien. Dat ging zo. Ik zag in de verte een paar lepelaars staat, en wilde ze graag van dichtbij zien. Ze lijken op grote witte reigers maar dan met een enorme lepel als snavel.

Daarmee roeren ze in de modder in slootjes en meertjes. Maar als ze een mens in het weiland zien vliegen ze weg. Terwijl ik zo stond te turen en te piekeren waren er ineens wel tien koeien om me heen.

Dat komt omdat koeien er niet van houden dat je ze recht aankijkt. In de natuur doen alleen roofdieren dat, wolven en zo, en dat zit er diep in bij koeien. Maar ik stond de heel andere kant op te turen en dat beviel ze. Eindelijk eens een mens die je niet aanstaart.

koeien schurken

Toen schoot me iets te binnen. Koeien houden ervan om tegen elkaar aan te schurken. Dat is fijn tegen de jeuk en ze voelen zich er prettig bij. Dus ik schurkte met mijn schouder tegen een van die koeien en zij schurkte terug. Toen bij een ander. Ook die schurkte terug. En bij weer een ander. En al die tijd ze niet aankijken natuurlijk.

Toen ik begon te lopen begonnen ze mee te lopen. En daar liep ik door dat weiland, midden in een groepje koeien. Raad je al waar ik heen liep? Inderdaad. In de richting van die lepelaars. Want vogels zijn niet bang voor koeien. Zo ben ik tot vlakbij die lepelaars gekomen.

Koeienverhaal van een dierenarts

Dit verhaal heb ik uit een boek. Over een dierenarts die vindt dat koeien dom zijn.

Zijn koeien echt dom?

Een dierenarts schreef dat koeien niet erg slim zijn. Zelfs erg, erg dom. Als hij  een koe moest onderzoeken werd ze soms nogal onrustig.  Ze sprong en schopte lukraak in het rond.  In een kleine stal kan dat pijnlijk zijn voor een mens.

Wat deed de dierenarts dan? Hij deed zijn hele hand om de neus van die koe. En die koe kreeg dan geen adem meer en werd al gauw een stuk rustiger.

Want koeien zijn zo dom, schreef die man, dat ze er zelfs niet aan dachten hun bek open te doen om zo verder te ademen.

 

 

Het verkeerde keelgat

 Ik vertelde dit verhaal aan een boer en die zei dat het onzin was.

Koeien halen normaal alleen door hun neus adem en niet door hun bek. Ze kunnen zich dus ook niet verslikken. Ze hebben niet zoals jij een verkeerd keelgat.

Een groot hap nat gras in je verkeerde keelgat? Dan is het al snel met je gebeurd…

zijn koeien leuk? nieuwsgierig zijn ze wel!

Rijtje koeien in Frankrijk Connie Dekker

Leuke koeien in Frankrijk

Hier in Frankrijk zijn de koeien van het ras Charolais. Ze zijn vuilwit en hebben bijna geen uiers. Ze zijn vaak het hele jaar buiten in een kleine kudde.

De stier is erbij en alle kalfjes. Ze leven bijna als dieren in het wild.

Nieuwsgierig

Wat ook leuk is dat koeien erg nieuwsgierig zijn. Hoe ver ze ook in de wei staan, als ze mij zien met ons hondje Tatí komen ze met zijn allen voorzichtig aangewandeld.

Ze stellen zich dan op in een lange rij om ons van zo dichtbij mogelijk te bekijken.

Behalve in de zomer, want dan is het veel te warm. Dan blijven ze liever onder hun lievelingsboom liggen.

 

 

Leuke krul

Ze hebben vaak een leuke krul helemaal over hun voorhoofd, net of ze een krultang hebben ingehad of zo. Iedere k oe heeft een ander kapsel.

Leuke kont

Ook vind ik de kont van een koe leuk. Het is net of er een zwarte vlinder tegen geplakt zit. Dat komt omdat ze met hun staart de vliegen wegjagen. Door die heen en weer beweging vegen ze de poep van links naar rechts uit.

 

zijn-koeien-leuk? leuk kapsel

Leuk kapsel, afbeelding van Connie Dekker

Conclusie: koeien zijn van kop tot staart leuk!

zijn koeien leuk? leuke kont

Leuke kont, afbeelding van Connie Dekker

Wij houden van koeien

zijn-koeien-leuk?

heb jij wel eens een leuke koe ontmoet?

Het aardigste dier van de wereld

Raad jij wie het aardigste dier van de wereld is?  Het aardigste dier van de wereld met stip is de:

Deze pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 229 in juni 2022.