Foto gemaakt door Hubble: Galaxie IC 4633, afstand 100 miljoen lichtjaren bij ons vandaan in de sterrengroep Apus

in science fiction films krioelt het van de aliens

Soms zijn het hele enge monsters

Bestaan Aliens? Aliens die eruitzien als sprinkhanen zo groot als een autobus. Spinnen waar je onderdoor kunt fietsen. Of tentakels die een heel huis door glibberen.

Ik vind het wat minder spannend als aliens net mensen zijn maar dan blauw of met kieuwen of spitse oortjes.

Bestaan aliens?

Alle kinderen die ik ken praten erover.

Volwassenen hebben het vaker over wat dingen kosten. En dat alles zo duur wordt. En dat het steeds warmer wordt. Maar er zijn er ook veel die naar de sterren kijken.

Wetenschappers die het heelal bestuderen heten astronomen. Zij gebruiken heel grote en dure telescopen, enorme verrekijkers eigenlijk.

En je hebt de Hubble space telescoop. Die vliegt rondjes om de aarde. Eigenlijk is het een fototoestel dat vast zit aan een telescoop. Omdat er zo hoog boven ons geen wolken zijn en geen mist en geen storende lichtjes zijn die foto’s idioot scherp.

Verder zijn er op aarde heel grote ontvangers van straling uit de ruimte: radioantennes.

Duizenden astronomen kijken en luisteren en rekenen van alles uit op enorm goede computers. En er worden elke dag weer nieuwe dingen ontdekt. Zoals nieuwe sterren, nieuwe sterrenstelsel. En dat het heelal steeds groter wordt.

Nieuwe sterrenstelsels

 Nieuwe sterren. Nieuwe sterrenstelsels.

En dat het heelal steeds sneller steeds groter wordt. Frons, frons… Wat bedoelt die man? Uhm… Je blaast een ballon op. Eerst blaas je heel zachtjes en dat slappe ballonnetje wordt heel langzaam groter.

En dan begin je steeds harder te blazen en die ballon wordt steeds sneller groter. Zo gaat het dus ook met het heelal. Dat is pas kort geleden ontdekt. Waarom dat zo is weet niemand nog.

Er wordt dus ontzettend veel ontdekt. Maar tot nu toe geen… aliens. Geen vliegende schotels zo groot als bergen die boven Amsterdam en Rotterdam hangen ( gelukkig …).

Geen ruimteschip dat in Den Haag landt vol aliens die met de ministers willen praten. Geen berichten op die enorme radio antennes. Ook niks op de gewone radio’s bij mensen thuis.

De gewone radio is in 1896 uitgevonden, dus bijna 130 jaar geleden. Meer dan genoeg tijd om een berichtje aan ons te sturen, zou je denken. Maar nee hoor. Doodse stilte. Ook geen opzettelijke lichtsignalen van ergens ver. Niets.

Hubble telescoop, NASA, Public domain

bestaan aliens? hubble opzoek naar nieuwe sterren.

Zijn er aliens?

Zijn we soms helemaal alleen
in het heelal? Dat weten we niet.

Het zou kunnen dat er hier en daar wel planeten zijn met leven. Maar wij noemen schimmels in de grond en plankton in zee ook leven, en die sturen geen radioberichtjes.

 

Kakarratul, Kanyirninpa Jukurrpa Martu Rangers https://www.kj.org.au/country-programs

kakarratul gevonden door Kanyirninpa Jukurrpa Rangers

dieren op verre planeten

En misschien zijn er op die planeten wel dieren die nootjes eten en kleintjes krijgen en elkaar opeten maar niemand die radio’s kan maken en vliegende schotels.

En het heelal is erg, erg groot. Een radioberichtje doet er al gauw een paar miljoen jaar over om hier aan te komen. En wij maar luisteren met koptelefoons op.

Kakarratul

Maar… we hebben wel iets… er bestaat een foto van een kakarratul. Dat wezen komt van het land van de Kanyirninpa Jukurrpa Martu.

Vraag het aan MaBelle als je wilt weten waar dat is en hoe ver weg dat is. Als je dat niet doet moet je wachten tot de volgende Dierenkrant … Daarin vertellen we je meer over de kakarratul!

einde verhaal

enger dan dino's

We weten niet of Aliens eng of gevaarlijk zijn. Lang geleden liepen er op aarde dieren rond die nog veel enger dan dino’s zijn.  Misschien ken je ze wel: de de Andrewsarchus, de kortsnuitbeer of de engste van allemaal, de schrikvogel.

De evolutie is overleven pagina verscheen voor het eerst in de Amsterdamse buurtkrant #DWARS 242 in april 2024.